Search
Close this search box.

Kesäsesonki

Kesäsesongin aikana voit nauttia mm. upeista kalastusmahdollisuuksista ja tutustua Lapin maisemiin patikoiden, ratsastaen, meloen ja maastopyöräillen.

Kalastus

Kolari tunnetaan erinomaisista kalastusmahdollisuuksistaan. Se tarjoaa kalastusintoilijoille huippukohteita ympäri vuoden, olitpa sitten innostunut villistä harjuksesta virtaavassa vedessä, mahtavasta nousulohesta rajaväylällä, suuresta taimenesta kirkkaassa tunturijärvessä tai raudusta pienessä metsälammissa. Alueella on lukuisia järviä, lampia, jokia ja puroja, jotka antavat kalastajille mahdollisuuden testata taitojaan.

Kolarin läheinen Tornion-Muonionjoki on yksi Euroopan parhaista lohijoista. Kalaa löytyy lähes kaikista Kolarin vesistöistä. Tässä muutamia parhaita kalastuspaikkoja alueella.

Varaa opastettu kalastusretki

Opastetulla retkellä pääset parhaille kalastus- ja metsästyspaikoille ja saat vinkkejä kalastuksen saloihin Länsi- ja Pohjois-Lapin alueilla.

Äkäsjoki

Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä ja laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa joen levennystä. Äkäsjoen vedet liittyvät mahtavan Muonionjoen virtaukseen Äkäsjoensuun kylässä. Lähes 50 kilometriä pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen kalastukseen. Joen matala luonne, kosket ja nivat tekevät siitä erityisen houkuttelevan perhokalastajille. On hyvä huomioida, että taimenen kalastus on rauhoitettu Äkäsjoessa. Kalastusaika on 1.6.-31.8.

Väylän lohi

Tornion-Muonionjoki, tuttavallisemmin ”Väylä”, on monen kalastajan unelmakohde, ja tavoiteltu kalalaji on selvästi lohi. Useiden satojen kilometrien mittaisella joella on runsaasti tilaa lohenpyytäjille. Useimpien lohenkalastajien kasvoille nousee leveä hymy, kun vieheeseen, metallilusikkauistimeen tai perhoon iskee voimakkaasti taisteleva kalakuningas. Lohen lisäksi myös harjus käy innokkaasti vieheisiin. Väylältä on saatu nostettua jopa yli 20 kg painoisia lohia.

Väylällä on helposti saavutettavia ja hyviä lohipaikkoja Ylläksen korkeudella. Lohensoutuun liittyy omat niksit, jotka opit lähtemällä kalastamaan oppaan kanssa. Veneitä voi vuokrata ja opastettuja retkiä järjestää Lappean Lohi.

Salmon-fishing-Lapland-Salmela
Fishing-Arctic-char-Lapland-Yllas-Salmela

Rautujärvi

Rautujärvi on suosittu kalastuskohde ympäri vuoden, ja heinäkuussa järjestettävä kesäpilkki-kilpailu houkuttelee runsaasti osallistujia. Järveen on istutettu erilaisia kalalajeja, kuten kirjolohia, siikoja ja harjuksia. Paikalta on myös mahdollista vuokrata vene kalastuskäyttöön. Kalatusaika: ympäri vuoden, kalalajit: mm. kirjohi, siika, harjus. Osta kalastuslupa Rautujärvelle täältä!

Kesänkijärvi

Kesänkijärven upeat maisemat lumoavat jokaisen kävijän – molemmin puolin järveä kohoavat jylhät tunturit. Järven rannalla on käytettävissä pysäköintialue. Kesänkijärvi, joka sijaitsee Kesänkitunturin ja Yllästunturin Kellostapulin välissä, saa istutuksia onkikokoisista kirjolohista noin neljä kertaa vuodessa. Voit pyytää saalista talvella jään päältä pilkkien tai kesäaikaan kalastaen rannalta tai veneestä. Järvessä esiintyy myös siikaa, joka asettaa kalastajan taidot koetukselle.

Järven itäpäässä sijaitsee kota ja laavu, joihin pääsee joko vesitse veneellä tai seuraamalla rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua. Kalastusaika on ympäri vuoden, kalalajit: Kirjolohi, siika, ahven.

Palvelut: Pysäköintialue, vuokravene (Sport Corner Ylläs), veneenlaskupaikka, laavu, kota

Kesänkijärven kalastusluvat voit hankkia täältä

Ratsastus

Ylläksellä voit harrastaa ratsastusta ympäri vuoden. Voit kokea Lapin luonnon ympäri vuoden erilaisilla ohjatuilla ratsastusretkillä, vaelluksilla ja leireillä lempeäluonteisen, pienikokoisen ja vahvan islanninhevosen, issikan, selässä. Ylläksen vaellushevoset tarjoaa ryhmille asiantuntevaa opastusta, joka sopeutuu osallistujien taitotasoon.

Yllas-ratsastus-horse-riding

Vaellus ja luontopolut

Tutki henkeäsalpaavia maisemia ja koskematonta erämaata Kolari alueella vaeltamalla luontopolkuja. Lähellä sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto tarjoaa upeat näkymät sekä monipuolisen kasvi- ja eläinlajiston.

Yllas-Pallas-retkeilyreitit-hiking-trail

Maastopyöräily ja sähköpyöräily

Ylläs ja seitsemän tunturia tarjoavat Suomen parhaat pyöräilymaastot ja upeat mahdollisuudet pyöräilyyn ympäri vuoden. Yleisöraati valitsi Ylläksen vuoden 2019 parhaaksi maastopyöräilyretkikohteeksi.

Ylläs sijaitsee aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä ja seitsemän tunturin ympäröimänä, mikä tarjoaa erinomaiset puitteet maastopyöräilylle. Voit nousta tunturin huipulle tai pyöräillä avoimessa kangasmetsässä. Reitit vaihtelevat helppokulkuisista kunnostetuista poluista haastavampiin metsäreitteihin. Alueella on monipuolista maastoa ja korkeuseroja. Ylläksellä on 190 km pyöräilyyn sopivia yhteiskäyttöreittejä, joista suurin osa kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Ylläs on maastopyöräilijöiden paratiisi, olitpa aloittelija tai kokenut polkija.

Maastopyöräilyn sesonki on kesäkuu-syyskuu. Lumi sulaa ja maasto kuivuu yleensä kesäkuussa. Pyöräilyolosuhteet jatkuvat lokakuulle asti, kunnes reitit peittyvät lumeen.

Kanootilla tai kajakilla melonta

Vuokraa kanootti tai kajakki ja tutustu Kolari alueen rauhallisiin vesistöihin. Melo pitkin rauhallisia jokia ja järviä, luonnon rauhasta ja kauniista ympäristöstä nauttien.

Vieraile porotilalla

Vietä tunnelmallinen vierailu porojen luona Villa Vaamilassa, lähellä Yllästä. Käymme yhdessä ruokkimassa porot aitauksessa, sytytämme tulen ja keitämme kahvia. Maistelemme kotitekoista marja- ja kukkamehua sekä aamulla leivottuja leivonnaisia.

Porotilavierailu-visit-reindeer-farm

Luonnoneläinten tarkkailu

Pysy valppaana paikallisen luonnoneläimistön, kuten porojen, hirvien ja erilaisten lintulajien suhteen. Voit nähdä niitä jopa omalla pihallamme. Liity opastetulle luontoretkelle lisätäksesi mahdollisuuksiasi nähdä näitä mielenkiintoisia olentoja.

Lappi-luonto-villielaimet-Lapland-wild-animals

Puusauna & uinti joessa tai luonnonlähteessä

Puusaunamme pehmeiden löylyjen jälkeen voit nauttia virkistävästä uinnissa Äkäsjoessa tai luonnonlähteeseen tehdyssä kylmävesialtaassa mökin vieressä. Saunan lämpö ja kylmässä vedessä uinti yhdistettynä tasapainottaa stressiä, edistää verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja vahvistaa vastustuskykyä.

cold-plunge