Search
Close this search box.

Mökin tarina

Yhdistelmä yltiöoptimismia ja jääräpäisyyttä

Sattuipa kesän 2022 lopussa että möimme prätkät ja mentiin huutokauppasivustolle etsimään moottorikelkkoja. Silmään sattui sitten Äkäsjoen rannassa oleva tontti, jolla oli purkukuntoinen hirsimökki.

Alettiin kaivella lisää tietoa lähialueista. Sata metriä valtion metsästysmaille! 4 kilsaa Muonionjoelle lohia pyytämään! 40m Omaan rantaan harjusta haastamaan! 30 minuuttia Ylläkselle, Tunti Pallakselle ja 25km äkäslompoloon. Juna-asemalle autojunalla 16km, Lentokenttä 70km! Tämmösiä ei ihan joka päivä ole tarjolla! Tien päässä! Parin päivän pähkäilyn jälkeen alkoi huutaminen huomasimme kohta olevamme ”mökin” omistajia. Hetki ihmeteltiin, että miten tässä näin kävi.

 

”Purkukuntoinen” yltiöoptimistille

Tunne oli molemmilla niin vahva, että tämä on meidän. Pitkään oltiin haaveiltu piilopaikasta Lapin erämaassa. Kuvassa mäen päältä pilkistävä jokimaisema teki vaikutuksen, vaikka huutokaupan parista kuvasta ei kovin tarkkaa kuvaa paikasta saanutkaan. Eikä muuten saanu mökistäkään. 

Yltiöoptimisteina ajattelimme, että kyllä se hirsirunkoinen mökki on aina korjattavissa. Otettiin yöpymiskamat Tahkolta mukaan ja ajeltiin tsekkaamaan mitä tulikaan ostettua.

Kun päästiin paikalle, oli heti selvää että kyllä, mökki oli todellakin “purkukuntoinen”. Iloksemme havaitsemme että mökin alla on lähde. Mikä ei sitten oikein hymyilyttänyt oli että 20 vuotta tyhjillään pököttänyt mökki oli pudota pumpsahtanut sinne lähteeseen. Luonto oli ottanut vallan ja nakertanyt mökin anturat säpäleiksi. Mökki mokoma kellotti kenollaan ja puoliksi uiskenteli iloisesti virtaavassa tunturipurossa.

Kuvassa näkyy alkuperäinen, purkukuntoinen mökki ja vaja.

Aika oli pysähtynyt 20 vuotta sitten

Sisällä taas kaikki vaikutti niin kuin joku olisi vain häipynyt paikalta ajatellen, että tulee vielä takaisin. Olis jännä tietää mikä oli tämän tarina. Pöydällä oli kahvikupit ja auki vuoden 2003 lehti ja tiskit oli tiskaamatta. Kuin aika olisi pysähtynyt. Lähteessä uiskentelun tuloksena mökin lattia oli jokseenkin lahonnut ja ihan ei tossu läpi vielä mennyt. Oli heti selvää, että siinä ei yötä nukuttais. Hiiret oli pitäneet juhlia. 

Noooh – sano norjalainen. Siinä ohta kurtussa mökkiä kierrettyään ja isäntä totesi että ”tästä tais tulla vähän isompi rojekti kuin olin ajatellu”.

 

Uutta mökkiä suunnittelemaan

No mitäs tuosta, tontti oli upea ja heti viinipullon järkytykseen tintattuaan alko isäntä lohijoen varressa suunnittelemaan miten saadaan uusi mökki pystyyn. Pirautettiin vanhalle kaverille Sepolle, joka rakentaa käsinveistettyjä hirsimökkejä työkseen. Seppo asuu Pyhäjärvellä, josta ei ihan älytön matka Kolariin ole. Josko ei vanhasta mökistä tule kalua niin tehdään sitten se semmonen oma unelma josta on haaveillut. Vanhasta mökistä voipi tehdä puuvaraston. 

Eipä siinä kauaa nokka tuhissut, kun oli jo suunnitelma uudesta mökistä. Vanhasta otettaisiin terveet hirret talteen ja niistä rakennettaisiin varasto. Pistetään se myös vuokralle niin saadaan vähän kuluja pois.

Jonkun aikaa siinä meni lupien kanssa ja reilu puoli vuotta myöhemmin toukokuussa 2023 oltiin katsomassa mökin paikka ja suunta, ja samalla Seppo oli jo ehtinyt kaataa muutamia kuusia niin, että mahtava rinnenäkymä Äkäsjoelle alkoi avautua paremmin. Paikka oli vielä hienompi kuin ensi järkytykseltä muisti. 

Talven aikana katottiin ja kaadettiin jo puut ja veistettiin hirret, joista unelmien piilopirtti alkaa nyt rakentua. Valmista tulee olemaan syksyllä. Pistetään vuokralle ja varattavissa mökki on lokakuusta 2023 alkaen.

 

Oma lähde – ympärivuotinen avanto!

Oma lähde oli ihan huippu yllätys josta emme tienneet ja se mahdollistaa lähteestä tulevan kylmän tunturipuron raikkaan juomaveden ja avannon! Innokkaina avantouimareina olemme haaveilleet ympärivuotisesta avannosta, joka lähteestä virraten tulee sopivasti mökin viereen niin että siihen on helppo mennä suoraan saunasta. Ylempänä lähteestä otetaan juomavesi, ja ohjataan yli tuleva vesi valumaan alaspäin niin että avanto saa jatkuvan virtaavan veden.

Nyt voit varata Äkäsjoen piilon käyttöösi lokakuun alusta alkaen puoleen hintaan. Tsekkaa täältä varauskalenteri ja tee varaus, tai laita meiliä: jani@wanhakoulu.fi!

Akasjoen-piilo-tontin-raivaamista
Raivaushommissa Sepon kanssa
Akasjoen-piilo-poro-tiella